Filipja 14. – Božić 2014.

Dragi župljani i svi ljudi dobre volje!

Kao što vam je svima poznato, Božić je ponajprije obiteljski blagdan, blagdan obiteljske topline i radosti. Ta, i sam SIN BOŽJI, ISUS, rodio se u obitelji. Ova je crkvena godina u našoj riječkoj nadbiskupiji, kao i u ostalim biskupijama proglašena „GODINOM OBITELJI“.

Kroz ovu crkvenu godinu na poseban način želimo moliti i razmišljati o važnosti obitelji i obiteljskog odgoja, kako za dobro svake obitelji, tako i za dobro župne zajednice i cijele Crkve. Obitelj je prva škola društvenih kreposti bez kojih društvo ne može opstati, niti ispuniti svoju zadaću u svijetu.

Već sama zdrava obitelj, samim svojim postojanjem, svojim kršćanskim vrednotama, življenom i osvjedočenom vjerom, daje neizmjerni doprinos i Crkvi i društvu općenito. Obitelj je tako ishodište i ideal obnove samoga društva koje često nagrizaju nepodnošljivost, nasilništvo, ovisnosti, jer je upravo obitelj „kolijevka i najdjelotvornije sredstvo za očovječenje i posvećenje društva“. Tako je obitelj ishodišna ljudska zajednica koja stoji u samim temeljima društva. Stoga presudnu važnost ima sam temelj obitelji, koji počiva na vjernoj i nerazrješivoj ljubavi, jer se odnosi u obitelji nužno odražavaju na ljudsko društvo.

Budući da se ne može, kako kaže Isus „sakriti grad koji leži na gori“, obitelj, utemeljena na ljubavi, zalijevana molitvom, vjernim obdržavanjem božjih zapovijedi, zdrava je jezgra ljudskoga društva, kao civilizacije ljubavi.

Zato sve obitelji naše župe, posebice mlađe, pozivam da rado dolazite sa svojom djecom na nedjeljnu euharistiju, i druga događanja u našoj župi, kao i na razini naše riječke nadbiskupije, a posebice da se odazovete na NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI, koji će se održati 19. travnja 2015. na Trsatu. Također vas pozivam da rado dođete s djecom na blagdan SV. OBITELJI, 28.prosinca 2014. u nedjelju na sv. euharistiju u 10,30, na kojoj ćemo upriličiti BLAGOSLOV DJECE, moliti i razmišljati o važnosti obiteljskog kršćanskog odgoja, kako bi naše obitelji bile što sličnije SV. OBITELJI, ISUSA, MARIJE I JOSIPA.

S tim mislima, želim Vam blagoslovljen i radostan Božić i sretnu Novu Godinu!

Vaš, župnik, Ivan Friščić

Comments are closed.