Filipja 15. – Uskrs 2015.

uskrsPoštovani župljani i svi ljudi dobre volje!

U pouskrsno vrijeme 19. 04. 2015. održat će se II. NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KAT. OBITELJI na Trsatu. Tema tog susreta doziva nam u pamet da je obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske. Nema nade i budućnosti bez obitelji. Nema nade ni budućnosti bez zajedništva i ljubavi. Zato je nužno učiniti sve što je potrebno da se podržava i štiti obitelj, a jednako tako i brak između muškarca i žene, što je temelj obitelji.
U Knjizi mudrih izreka piše: “Troje mi je nedokučivo, a četvrto ne razumijem: put orlov po nebu, put zmijin po stijeni, put lađin posred mora i put muškarčev djevojci” (Izr 30, 18-19).

Ono što je zbunjivalo nadahnutog biblijskog pisca i danas neprestano zaokuplja i zbunjuje. Svaki put kad se vidi dvoje spojenih u ljubavi, valja nam se zamisliti nad tim otajstvom. Nad životnim putanjama koje su ih dovele jedno do drugog. Nije ni čudo da se, od starozavjetnih vremena, u tom otajstvu ljudske ljubavi prepoznavalo otajstvo Božje ljubavi prema svakom čovjeku i svim stvorenjima. Da je veza muškarca i žene zapravo znak odnosa Boga i čovjeka. Zato bi svatko, tko živi u takvom odnosu, trebao imati na pameti da svojim bračnim životom svjedoči Božju ljubav i dobrotu.
No, kao što pjeva šansonjer, “samo rijetki nađu rijetke“. Većina ljudi, nažalost, pristaje na manje kvalitetan odnos i po njihovim životima se ne proslavlja Bog niti je njihov brak znak Božje ljubavi i dobrote. Ne žive u oazi međusobnog uvažavanja i pomaganja, nego u zatvoru i muci.

I nije brak u krizi, niti obitelj što iz njega nastaje, kako bi to neki htjeli nametnuti, nego je u krizi čovjekova vjera, ozbiljnost, odgovornost i spremnost na žrtvu. Brak je za zrele ljude. Stoga je najvažniji posao u pripremi za brak – izgrađivanje sebe. Život u braku je poziv. Život u braku je dar. Život u braku je talent. Talent za brak je posebniji od svakog drugog poziva jer se živi snažnije u odnosu s drugom osobom. Nitko nije sam u braku. Niti sam može održati brak. Niti sam može brak učiniti blagoslovom. Brak je zajedničko poslanje osoba koje su se prepoznale i opredijelile za zajedništvo, koje žive blagoslovljeno i postaju blagoslov. Ponajprije za obitelj, a onda i za svakog drugog čovjeka, domovinu i Crkvu.
Neka ove misli budu poticaj mladima koji se odlučuju na brak, kao i ohrabrenje onima koji žive bračni život. Sve obitelji, posebice mlađe s djecom pozivam na Trsat 19. 04. 2015.
Dragi župljani, neka vam svima bude plodonosna KORIZMA, i blagoslovljeni vazmeni dani.

S tim mislima, želim Vam sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

GOSPODIN SLAVNO USKRSNU, ALELUJA, ALELUJA! 

Comments are closed.