Grobnički zavjetni blagdan i dan klečanja – 13. rujan

Grobnički zavjetni blagdan i dan klečanja, vezani su uz TRI ZAVJETNA LISTA. Prvi zavjetni list potječe iz 1722 godine. O čemu je riječ? Naime, na Grobinšćini je početkom 18 st. kao i u ostalim dijelovima današnje Europe zavladala kolera ili kuga od koje je pomrlo puno ljudi, kako mladih i djece, tako i starijih, koja je desetkovala župu.

Tada su se 1722 godine, prvi puta župljani župe GRAD GROBNIK, zavjetovali da će 13. rujna za župu taj dan biti blagdan, kao nedjelja, te da će taj dan svi ići na sv. misu, i mladi i stari i djeca, osim tko je bolestan ili mora raditi. Prva točka zavjetnog lista glasi ovako: „ Dan 13. rujna, kad u ovoj župi jest klečanje, svetkovati i posvetiti Bogu odličnim čašćenjem Isusa u Presvetom oltarskom Sakramentu, dakle blagdanovati“!

Također će iz svakog sela ići procesija i moliti krunicu na čast Majci Božjoj.

Točka 5. kaže ovako:“ U tihoći bogudopadnoj u svakom mjestu sprovoditi ovaj naš zavjetni blagdan, namienjen poglavito na čast Isusu u Presvetom oltarskom Sakramentu, i na zahvalnost poniznom prošnjom i preporukom, da od nas i našega potomstva, On, krotkijanjac, u buduće otkloni ovaj i svaki drugi bič Božji pravde“!

Ovaj zavjetni list, kao i druga dva, jedan iz 1830. godine i drugi iz 1886. godine, potpisali su župljani župe Grobnik, Svilnoga, Pašca i Orehovice.

Sva tri zavjetna lista važna su za crkvenu povijest, jer sva tri s jedne strane svjedoče o istome: o dubokoj i iskrenoj vjeri naših predaka, o njihovoj postojanoj i bezuvjetnoj privrženosti Crkvi,kao i o moralnim načelima po kojima su živjeli.

Hoće li i žele li današnji mladi i stariji cijeniti, poštivati i držati do onih SVETINJA koje su im namrli njihovi preci, jer i o tome ovisi kakova će biti njihova budućnost. Hoće li biti ispunjena Dobrom koje dolazi od Boga ili zlom koje dolazi od Zloga?

Stoga vas sve, i mlade i starije i djecu pozivam da 13. rujna dođete i dadete hvalu i slavu Bogu za sva dobročinstva koja svakog dana primamo, da se poklonimo Isusu koji će cijeli dan biti izložen u PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU, te i na taj način iskažete zahvalnost i poštovanje prema vašim precima.

Osim toga ova je crkvena godina od naše Riječke nadbiskupije – proglašena „GODINOM OBITELJI“, koju želimo na poseban posvetiti našim obiteljima i odgoju djece u kršćanskoj vjeri. Crkva želi da naše obitelji budu sretne, zadovoljne i vjerne Bogu i domovini. Na tu nakanu ćemo posebno moliti i razmišljati kroz ovu crkvenu godinu do rujna iduće godine. 13. rujan proglasiti proglasit ćemo početkom „GODINE OBITELJI“, za našu župu Grad Grobnik. Zato molim da svi roditelji sa svom djecom 13. rujna pohode našu crkvu i prisustvuju sv. Misi.

Raspored:

13. RUJAN – SUBOTA – 2014.

  • CJELODNEVNO KLEČANJE PRED PRESVETIM

SV. MISE:

  • 8 sati – TIHA SV. MISA I IZLAGANJE PRESVETOG
  • 10,30 sati – SV. MISU PREDVODI VLČ. LUKA LUČIĆ

MOLIM RODITELJE DA DOĐU SA SVOJOM DJECOM. NAKON MISE BITI ĆE UPIS OVOGODIŠNJIH PRVOPRIČESNIKA I KRIZMANIKA, KAO I NAKON MISE U 18 SATI!

  • 18 sati – SVEČANA PJEVANA MISA! PREDVODI VLČ. MARIJAN BENKOVIĆ

NAKON VEČERNJE MISE BITI ĆE BLAGOSLOV AUTOMOBILA ISPRED ŠKOLE! DAR KOJI ĆEMO SKUPLJATI IDE ZA MISIJSKA VOZILA U AFRICI!

DRAGI VJERNICI!

PRESVETO ĆE U CRKVI BITI IZLOŽENO OD JUTARNJE DO VEČERNJE MISE. NAĐITE BAREM 5 MINUTA VREMENA I DOĐITE SE POKLONITI ISUSU, TE MU PREDATI U RUKE SVOJ ŽIVOT, SVE SVOJE BRIGE, RADOSTI I PROBLEME, PA ĆE BOG MIRA BORAVITI U VAŠEM SRCU I U VAŠEM DOMU!!!

 

14. RUJNA 2014. – NEDJELJA –

BLAGDAN UZVIŠENJA SV. KRIŽA! NAŠA KAPELA NA BRDU KAĆANI         POSVEĆENA JE KRIŽU KRISTOVU KAO IZVORU SPASENJA!  

SV. MISA NA BRDU KAĆANI BITI ĆE U 10,30! / UKOLIKO BUDE KIŠA MISA ĆE BITI U CRKVI/

 

OBAVIJEST RODITELJIMA OVOGODIŠNJIH PRVOPRIČESNIKA I KRIZMANIKA:

  • Svi roditelji dužni su upisati svoju djecu na pripremu za svete sakramente u svoju župu bez obzira gdje djeca pohađala vjeronauk. Kod djece su roditelji dužni stvarati osjećaj pripadnosti i ljubavi prema svojoj župi, kako bi što istinskije mogli svjedočiti i živjeti ljubav prema Bogu i bližnjemu. Bez te svijesti ne doprinosimo crkvenom zajedništvu, nego ga razbijamo. Ako želimo biti istinski Kristovi svjedoci ovdje na zemlji, onda smo dužni gajiti zajedništvo, te doprinositi dobru svoje župne zajednice na duhovnom i materijalnom planu.
  • Roditelji koji su udaljeniji od crkve, kao npr. iz Svilnog i Pašca, neka se međusobno dogovore te krizmanike dovoze na pripremu za krizmu subotom u 11 sati u crkvu, te nedjeljom na misu.
  • Prvopričesnici će imati pripremu za prvu pričest u nedjelju nakon mise u 10,30.

Comments are closed.