Kapele u Gradu Grobniku

Uz već spomenutu kapelu sv. Jelene unutar Kaštela sačuvale su se kapela sv. Trojstva u centru mjesta, te kapela sv. Križa na brdu u Kaćanima.

KAPELA SV. TROJSTVA ILI SV. TROJICE  sagrađena je 1613. godine u ovakvom obliku. Ona je starija i nadograđivana što se jasno pokazalo prošle godine kad se vršila vanjska obnova kapele, te je vjerojatno jedno vrijeme služila i kao župna crkva. Da je ona starija od 400 godina svjedoči natpis na zvonu koji datira iz 1383. godine. Zvono se nalazi u muzeju u Zagrebu. Kapela je u posljednje tri godine obnovljena. Na kapeli je obnovljena lopica, zvonik, novi krov, te napravljena drenaža za odvod vode i unutarnji zidovi. U kapeli su kipovi sv. Franje i sv. Antuna pustinjaka.

sv_trojice

Kapela sv. Trojstva

KAPELA SV. KRIŽA –  sagrađena je 1649. godine. Potpuno je obnovljena 2010. godine. Osim ovih dviju kapela župa je posjedovala 6 kapela. Smatram da je dobro spomenuti još kapelu posvećenu sv. Jurju, koja se nalazi na brdašcu iza kapelice sv. Trojice, a koju su srušili Talijani između 1919-1921 godine. Na tom mjestu je sada KALVARIJA sa križem koji podsjeća na GOLGOTU tj. mjesto izvan zidina u Jeruzalemu gdje je bio razapet Isus.

svkriz

Kapela sv. Križa

Comments are closed.