Treća vazmena nedjelja – 26.4.2020.

Dragi vjernici!

Sve vas od srca pozdravljam lijepom uskrsnom pjesmom:˝Gospodin slavno uskrsnu, na ljudsku sreću beskrajnu˝! Aleluja, aleluja!    

Evo nas u trećoj vazmenoj nedjelji na putu prema vječnosti sa Isusovim učenicima na putu u Emaus, kojima je bilo uskraćeno da odmah u neznancu prepoznaju Krista uskrsnuloga, svoga ljubljenog Učitelja.

Mi smo ga već upoznali snagom vjere i svjedočanstvom Crkve. Tu vjeru želimo danas utvrditi kroz meditaciju koju vam, evo, šaljem elektronskim putem. Meditaciju je napisao naš domaći sin, fra Zvjezdan Linić, pa vam preporučam da je pročitate.

         Isuse, krećeš s dvojicom učenika prema Emausu. Čudno mi je da te nisu prepoznali i pitam se gdje su im bile uši da nisu čuli i prepoznali tvoj glas? Dugo im je trebalo, morao si puno toga tumačiti iz Pisma kako bi im protumačio sve što o tebi piše.

Govorio si im s uvjerenjem i ljubavlju. Oni nisu slušali i upijali u sebe tvoju poruku. Tek će kasnije zaključiti da ih je tvoja riječ grijala i da su osjećali u svom srcu da si to ti. Njihovo će srce reagirati. Ono se zapalilo ljubavlju prema tebi. Ti si živ.

Kad si stigao u Emaus događa se onaj jedinstveni prizor. Učenici su te htjeli zadržati sa sobom. Nešto im je govorilo da te ne smiju izgubiti. Već si im putem darovao toliko svjetla i nade. Ustrajali su u svojem navaljivanju sve dok nisi s njima išao, sjeo za stol. A tada si pred njihovim očima uzeo kruh, razlomio ga i pružio im ga. Gdje su im dotad bile oči? Oni te sada prepoznaše. A tebe više nema. Ti si nestao ispred njegovih očiju.

Međutim, nisi nestao iz njihova srca. Oni su žalosni što te više ne vide. Oni su puni tebe, oni znaju da si živ, da si tu. Oni znaju kako do tebe i gdje te mogu susresti. Sve si im objasnio putem tumačeći Riječ. Sve si im rekao u lomljenju kruha.

         Isuse, često se pitam gdje su naše oči i uši? Često slušamo Riječ Božju. Posebno to doživljavamo kod svetih misa nedjeljom i blagdanima. Tada u zajednici vjernika svečano odjekuje tvoja poruka, živa Riječ. A ipak, rijetko ili gotovo nikad nam ne zaigraju srca kao ovoj dvojici. Sve u nama ostaje hladno, a tvoja nam je riječ katkad teška, dosadna ili je prečujemo.

Isto tako, svake nedjelje sudjelujemo na istom slavlju gdje se lomi kruh onako kako si to činio na posljednjoj večeri, ili upravo onako kako si to činio u Emausu. A naše oči ostaju zatvorene. S pričešću se u nama ništa ne mijenja. Nismo sposobni učiniti ono što su ova dvojica učinila: puni tebe pohrlili su natrag u Jeruzalem i posvjedočili apostolima da su te susreli. Nosili su te u sebi.

         Isuse, obnovi čudo Emausa u našim srcima. I mi smo često bezumni i srca spora da vjerujemo. I mi često gubimo nadu i tlo pod nogama. Često nam se događaju stvari koje ne razumijemo. Ti dolaziš i na naše putove, presrećeš na našim stazama. Međutim, naša su srca još tvrđa i sporija za vjerovanje nego srca tvojih učenika. Potrudi se oko nas, Isuse, i daj da te osjetimo u svojoj sredini, a još više te molimo da uzmognemo biti pravi tvoji svjedoci pred ljudima. Kao i nama, i svijetu oko nas je potrebna radosna vijest da si uskrsnuo iz groba, iz zagrljaja smrti, da se preokrenula očajna situacija u radostan događaj pobjede ljubavi. Amen!

Obavijesti:

  • Pošto 1. svibnja 2020. započinju i vjerska okupljanja tj. slavlja, naša župa će proslaviti svoje nebeske zaštitnike sv. Filipa i Jakova, misnim slavljem u 10:30 u crkvi. Sve vas pozivam i rado očekujem, a posebice djecu i mlade.
  • 3. svibnja na nedjelju Dobrog pastira započinjemo sa redovitim nedjeljnim misama u 8:00 i 10:30. Pozivam svu djecu, posebice krizmanike i prvopričesnike. Prvopričesnici sa župnim katehezama započinju u nedjelju, 3. svibnja 2020. Prvu pričest ćemo, ako Bog dadne, slaviti negdje krajem lipnja na osnovu zajedničkog dogovora sa roditeljima na roditeljskom sastanku.
  • Krizmanici će se u nedjelju, 3. svibnja 2020., dogovoriti sa župnikom o nastavku kateheza preipreme za sakrament krizme. O datumu krizme biti ćete naknadno obaviješteni.
  • Od ponedjeljka, 4. svibnja 2020., započinju redovite sv. mise kroz tjedan u 18:30. Sve mise od ožujka i travnja koje su bille naručene, staviti ćemo u zajedničke mise kroz nekoliko četvrtaka u mjesecu svibnju. O tome ću vas detaljnije obavijestiti u nedjelju, 3. svibnja 2020., na sv. misama.

Sve vas od srca pozdravljam i želim svako dobro u Kristu Isusu, radujući se našem ponovnom susretu u našem Hramu spasenja na svetim misama!

                                                    Vaš župnik, Ivan Friščić

Comments are closed.