Uskrs 2017.

Poštovani župljani i svi ljudi dobre volje!

Već smo duboko zakoračili u KORIZMENO vrijeme, u kojem se mi kršća­ni-katolici na poseban način, POSTOM, MOLITVOM, OBRAČENJEM I DO­BRIM DJELIMA LJUBAVI, pripremamo za najveći kršćanski blagdan USKRS.

Ove godine u korizmeno vrijeme pada i svetkovina sv. Josipa, zaručnika BD MARIJE i Isusov hranitelj i odgajatelj. Mnogima, nažalost nije poznato, da je sv. Josip u HRVATSKOM DRŽAVNOM SABORU 1687 godine., proglašen zaštit­nikom naše domovine HRVATSKE. Ova okrugla godišnjica (330) prigoda je da u ovom korizmeno-vazmenom vremenu progovorimo o Djevičinom zaručniku i Kristovu hranitelju kako bi se naši župljani i naš narod s više molitvenog žara utjecao svom zaštitniku za zagovor, nadahnjujući se na njegovu primjeru.

Primjer sv. Josipa je višestruk:

  1. Ono što zadivljuje u odnosu Marije i Josipa, je izuzetna količina ljubavi i poštovanja što je Josip iskazuje Mariji, dajući primjer svim supružnicima na koji način živjeti svoj život u braku, ali i svima nama pokazujući kako živjeti s drugim ljudima. Zanimljivo je primijetiti da se u Evanđelju naziva Marija Josipovom, što je bilo u ono vrijeme uobičajeno, ali se i Josipa naziva Marijinim što je kršćanska novost.
  2. Odnos sv. Josipa prema Isusu uključuje brigu za njegov rast i razvoj. To da­našnjim roditeljima ukazuje, da roditelji nisu dužni samo osigurati mate­rijalne uvjete za svoje dijete, nego da su pozvati brinuti se za njegov intelektualni, osjećajni i duhovni napredak, posebno na svjedočenje i prenošenje vjere. To je na prvom mjestu roditeljska briga i obaveza, u kojoj državne institucije i Crkva pripomažu.
  3. Na poseban način nam može biti poticajan odnos sv. Josipa prema radu. Može nas naučiti toliko potrebnoj odgovornosti i marljivosti, poštenom obav­ljanju svojih dužnosti, kao bismo talente koji su nam darovani iskoristili Bogu na slavu i ljudima na korist.
  4. Konačno, sv. Josip, kao zaštitnik umirućih, pomaže nam da nikada ne izgubimo iz vida da smo na ovom svijetu samo na proputovanju i da je naša prava domovina na nebesima. Kada znamo koji je smisao i cilj našega ži­vota, onda ćemo puno jednostavnije znati što je u životu na prvom, a što na drugom ili trećem mjestu, te nećemo gubiti vječnost radi prolaznoga, niti ono nevažno pretpostavljati trajnome i jedinome što nosimo sobom s ove zemlje.

Neka nam stoga, u ovom bogodanom vremenu, primjer sv. Josipa / u čije su ime mnogi kršteni/ bude primjer i poticaj da ovo KORIZMENO I VAZMENO vrijeme, proživimo u većoj i intimnoj povezanosti sa našim Spasiteljem, te po zagovoru sv. Josipa obilovali dobrim djelima ljubavi, poštenjem i pravednošću, na korist, kako našoj župnoj zajednici, tako i cijeloj Božjoj Crkvi i našoj domovini Hrvatskoj.

S tim mislima, želim Vam sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs!!!

GOSPODIN SLAVNO USKRSNU, ALELUJA, ALELUJA!!!

Comments are closed.