Veliki četvrtak – Misa večere Gospodnje 9.4.2020.

Dragi vjernici!

Danas, na veliki četvrtak, ulazimo u sveto trodnevlje, Isusove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Na današnji dan je u večernjim satima, kako nas izvještavaju sveta evanđelja, Isus sa svojim apostolima slavio oproštajnu večeru. Te večeri Isus je ustanovio dva sveta sakramenta: euharistiju ili sv. misu, kao spomen svoje neizmjerne ljubavi i prisutnosti među nama, te svećenički red.

Euharistija – gozba ljubavi

Isus je, kako nas večerašnje evanđelje izvještava, svojim učenicima oprao noge, kao znak ljubavi, poniznosti i služenja. Isus je, budući da je svoje učenike ljubio, ljubio ih je do kraja. Prava ljubav je i darivanje i ona ne poznaje granice.

Pranjem nogu učenicima Isus je i nama dao primjer ljubavi i služenja. Kršćanska ljubav je dvojaka. Kao prvo: ona je konkretna, stvarna i djelatna. Kršćanska ljubav nije lijepa priča sa mnoštvom riječi, nego je konkretna pomoć bratu čovjeku u nevolji. Zato se o kršćanskoj ljubavi ne govori, nego se je sprovodi u djelo. Pomaže se onome koji je u bilo kakvoj nevolji, bez obzira na vjeru, boju kože ili kojem narodu pripada, prema onoj Isusovoj:˝Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće meni ste učinili; a što niste, niste ni meni učinili.˝ I to će u konačnici na svršetku našega ovozemaljskog puta biti naš sud pred vječnim sucem.

Druga bitna sastavnica kršćanske ljubavi je činjenica da je ta osoba Božje stvorenje i da joj želimo pomoći bez ikakovih osobnih interesa ili kako bismo pokazali da smo mi bolji. Ljubimo zato jer želimo toj osobi pomoći iz ljubavi prema Bogu.

Ljubav je uvijek darivanje, služenje. Ona je na neki način saginjanje, pa i svojevrsno poniženje nakon kojega obje osobe, i ona koja daje i ona koja prima, bivaju bolje, plemenitije i sretnije osobe. Zato je današnji dan poticajan za svakoga od nas, a slikovitost obreda pranja nogu, pokazuje nam put kako možemo pročistiti svoje misli i ponašanja, prihvaćajući kršćanski način života, krijepeći se euharistijom i služeći svojoj župnoj zajednici, a posebice svakom čovjeku u potrebi.

S tim mislima vam želim blagoslovljeno ovo sveto trodnevlje, te vas pozivam da svi zajedno budemo kao jedna duša i jedno srce sjedinjeni u molitvi na današnji dan kada budem slavio euharistiju u 18.30.

Blagoslov, mir i dobro zdravlje, želi vam vaš župnik,

Ivan Friščić

Comments are closed.