Veliki petak – služba muke Gospodnje, 10.4.2020.

Dragi vjernici!

Danas se na poseban način spominjemo Kristove muke i smrti, koju je podnio za nas i naše spasenje. Otajstvo – misterij trpljenja Sina Božjega nikada do kraja nećemo proniknuti, nikada razumom spoznati, kao ni otajstvo njegove ljubavi, zbog koje je trpljenje prihvatio.

Današnji je dan jedini, na koji Crkva ne slavi euharistiju ili sv. misu, jer je Isus na današnji dan umro na križu radi nas i našega spasenja.
Obredi Velikoga petka imaju nekoliko djelova:

  1. Sveta čitanja iz starog i novog zavjeta. U prvom čitanju prorok Izaija opisuje čovjeka pravednika, poniženog i prezrenog, koji na sebe preuzima patnju i grijehe svega svijeta. U tom sluzi Jahvinom mi kršćani prepoznajemo Isusa. Drugo čitanje govori o Isusu kao Velikom svećeniku, koji svojom žrtvom na križu pomiruje nas ljude s Bogom. Danas na Veliki petak čitamo Isusovu muku kako je opisuje evanđelist Ivan, koji je jedini Isusa pratio na križnom putu i bio s njim podno njegova križa.
  2. Nakon Službe riječi slijedi Sveopća molitva u kojij molimo za sve potrebe Crkve i cijeloga svijeta, a danas na poseban način nakon 9. zaziva, molimo za sve teško oboljele od koronavirusa, te da nas Gospodin Isus po zagovoru nebeske Majke Marije sačuva od ove teške pandemije.
  3. Nakon molitve slijedi klanjanje sv. Križu. Kristo križ znak je neizmjerne Božje ljubavi prema nama ljudima, svojoj djeci. Krstta je nemoguće odvojiti od križa, kao i ljubav od žrtve. Samo prihvaćanjem Krista onakvog kakav jest, i trpećeg i proslavljenog, možemo ući u otajstvo koje vjerom ispovijedamo. Dok se danas u duhu zajedno sa mnom klanjate križu u 18.30, obnovite u sebi prihvaćanje i predanje, kako bismo se još više sjedinili s Kristom u trpljenju, ali i jednom u proslavi.
  4. Na kraju obreda na Veliki petak, slijedi sv. pričest ili blagovanje Tijela Kristova. Po svetoj pričesti mi se sjedinjujemo s Isusom. Primajući sv. pričest, mi ispovijedamo vjeru u Kristovu prisutnost i nadu u vječnost. Vi se kod kuće iskreno pokajte za sve svoje grijehe, moleći molitvu zajedno sa mnom:˝Ispovijedam se Bogu svemogućemu…˝ i na kraju izmolimo molitvu kajanja koju molimo na ispovijedi, te se tako duhovno pričestite i ostanite sjedinjeni sa Isusom.

Preporuke:

• Izmolite barem Križni put ili pročitajte iz evanđelja Muku po Ivanu ili izmolite Litanije muke Isusove
• Nastojte biti sa mnom sjedinjeni u molitvi u 18.30 kada ću imati obrede u kapelici sv. Trojstva.

Blagoslov, mir i dobro zdravlje, želi vam vaš župnik,

Ivan Friščić

Comments are closed.