Božić 2019.

Dragi i poštovani župljani!

Došašće ili advent vrijeme kada se vjernici snažnije i dublje pripremaju za slavlje najdraže kršćanske svetkovine Božića ili Rođenja Gospodnjega, koje traje 4 tjedna.

U prvom dijelu došašća pripremamo se za ponovni slavni Kristov povratak, kada će ujedno biti i sudnji dan svijetu, dok se u drugom dijelu došašća izbližega pripremamo za sam Kristov rođendan, posebice sv. ispovijedi ili pomirenjem koje će za našu župu biti 21. 12. u subotu u 11 sati u kapelici sv. Trojstva za sve.

Tijekom došašća također se jutarnjim misama „zornicama“ pripremamo za Kristov rođendan, kao znak da bdijemo nad svojim životom, svjesni činjenice da nam je jednom pred Kristom položiti račun za svoj život. Mise „zornice“ su svaki dan osim nedjelje od 2. prosinca u kapelici sv. Trojstva u 6,30!

Došašće je, kao uostalom i cijeli naš kršćanski život, vrijeme budnosti i radosti. Nemojmo dopustiti da nas svjetovne brige i problemi toliko zaokupe da se ne pripremimo za susret s Gospodinom. Uvijek imajmo na umu BD MARIJU koja nam je primjer i poticaj na koji se način iščekuje Gospodina i kako se živi zajedno s Njime, te što znači biti budan i pripravan; čuti i spremno prihvatiti Božju riječ.

Neka nam na koncu cijeli život bude jedno ozbiljno vrijeme priprave i vrijeme u koje ćemo očistiti svoje srce od zla i primiti Boga u svoj život, ali i izvršiti njegovu volju. Neka nam svima zagovor BD MARIJE, Majke Božje, pomogne da u tome i uspijemo.

S tim mislima, želim Vam, dragi župljani, blagoslovljeni, radostan i miran Božić, kao i uspješnu i blagoslovljenu Novu Godinu!

vaš župnik, Ivan Friščić


BLAGOSLOV OBITELJI

Ovim putem želim Vam pojasniti smisao blagoslova obitelji za božićne dane. Duga je tradicija da župnik barem jednom godišnje pohodi svoje župljane i da se susretne s njima, posebice bolesnima. To je prilika za zajednički susret i razgovor. Sam naslov govori da je to ponajprije BLAGOSLOV OBITELJI, a potom kuće i stvari.

Dugi je običaj da tom prilikom obitelji daruju župnika u novcu koji ponajprije služi za uzdržavanje župnika – plovana, a potom za režije i ostalo uz milostinju. Sagledavajući financijsko stanje naše župe, ekonomsko vijeće naše župe u zajedništvu sa župnikom donijelo je odluku da bi za dostojno uzdržavanje župnika svaka obitelj godišnje prilikom blagoslova obitelji izdvojila barem = 100, 00 kn. Taj dar nije nešto usputno za kavu ili slično nego vjernici jedne župe trebaju biti svjesni da su dužni uzdržavati svojega župnika i da to proizlazi iz Božjega zakona i crkvene zapovijedi. To je dužnost svake obitelji koja traži uslugu župnika koji je starješina jedne župne zajednice, jer župnik živi od darova svojih vjernika, a ne nečega drugoga.

Župnik – svećenik ne dolazi u blagoslov u svoje ime, nego u Kristovo ime i u ime Crkve. U taj čas nam u liku svećenika na vrata kuca sam Gospodin Isus. To nam i sam Isus u evanđelju tumači da smo inače kao vjernici dužni u svakom čovjeku gledati Krista. Dakle, darom kojega dajete prilikom blagoslova obitelji vi izražavate i poštovanje i ljubav prema samom Bogu, Isusu Kristu, u čije ime župnik kuca na vaša vrata.


OBNOVA CRKVENIH OBJEKATA

Kao što vam je poznato naša župa je vlasnik crkve, dviju kapelica i župnog stana, kao i malih kapelica krajputaša. Svi oni vjernici koji manje-više dolaze u crkvu znaju koliko je truda i novaca do sada u ovih 14 godina / koliko sam ovdje kao župnik/ uloženo u obnovu crkvenih objekata. Samo je u posljednjih 5 godina za obnovu crkvenog tornja, crkvenog dvorišta i korskih klupa uloženo gotovo milijun kuna.

Župa sama ne bi to mogla financirati, stoga trebamo biti zahvalni, kako našoj Općini, Ministarstvu, našoj Riječkoj nadbiskupiji, raznim donatorima, kao i mojim prijateljima koji su puno uložili za obnovu naših crkvenih objekata.

Obnova crkvenih objekata financira se posebnim darovima koje župljani daju kroz godinu kad krenemo u obnovu crkve ili kapelica ili župnog stana. Dar prilikom blagoslova obitelji i milostinja jedva da su dostatni da pokriju troškove za uzdržavanje župnika i režija koje su velike i koje treba plaćati svaki mjesec, počevši od struje, osiguranja zgrada, grijanja, orguljaša i ostalog.

Dar što ga skupimo prilikom blagoslova obitelji i milostinja služi dakle ponajprije za uzdržavanje župnika i režije. Zato skupljamo poseban dar koji služi za obnovu crkvenih objekata. Zato ovim putem ponajprije zahvaljujem svim obiteljima i pojedincima koji su dali svoj dar za obnovu crkvenih objekata kroz ovih posljednjih 14 godina. Svojim darom za obnovu crkvenih objekata vi iskazujete ljubav i poštovanje prema samom Bogu, jer je crkva Hram i prebivalište Božje.

Crkvena zapovijed glasi;“ Doprinosi za crkvene potrebe“! Nema nijedne organizacije na svijetu gdje bi netko tražio samo svoja prava, a zanemarivao svoje obaveze i dužnosti. Dakle, svi koji traže uslugu župnika dužni su doprinositi svake godine za uzdržavanje i župnika i crkvenih objekata. Nije ni pošteno ni pravedno da jedni uvijek daju, a drugi to izbjegavaju, a isto tako traže svoja prava. Od 900 obitelji koliko ima naša župa, do sada se odazvalo oko 320 obitelji, za uređenje crkvenog dvorišta, a što je s ostalima? Zar crkva, kapelice i župni stan nisu vaši? Stoga molim sve obitelji koje još nisu dale svoj doprinos za obnovu crkvenog tornja i crkvenog dvorišta, u visini = 150, 00 kn da to učine što prije. Broj donacija kao i milostinje, iz godine u godinu se smanjuje, tako da više ne možemo puno računati na pomoć sa strane, nego župljani moraju sami voditi brigu i dati svoj doprinos za uzdržavanje župnika i crkvenih zgrada pa vas molim da to uvažite i imate na umu.

Hvala na razumijevanju i svako dobro u Kristu Isusu!

Vaš župnik, Ivan Friščić


BOŽIĆNI RASPORED SLAVLJA U NAŠOJ ŽUPI 2019/2020

24.12. – BADNJAK – UTORAK – MISA BDIJENJA U 22 SATA!
25.12. – BOŽIĆ – SRIJEDA – SV. MISE U 8 i 10,30!
26.12. – SV. STJEPAN – ČETVRTAK – MISA I BLAGOSLOV VODE U 10,30!
29.12. – SV. OBITELJ – NEDJELJA – SV. MISA U 8 SATI I BLAGOSLOV DJECE I SUPRUŽNIKA NA SVEČANOJ MISI U 10,30!
1.1. 2020. – NOVA GODINA – SRIJEDA – SV. MISA U 10,30!
6.1.2020. – TRI KRALJA – PONEDJELJAK – SV. MISA U 10 SATI!


RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2019/2020 OD 9 SATI UJUTRO!

27.12.2019. PET. – SVILNO – GRBASTE OD VRHA DO OB. DAMIŠ
28.12.2019. SUB. – SVILNO – SELO I TUTNOVO OD OB. MIŠKOVIĆ DO BIONDIĆ
30.12.2019. PON. – SVILNO, ostatak TUTNOVA prema Špijuneti i do ob. ČARGONJA
31.12.2019. UTO. – SVILNO od ob. DAMIŠ, RAC…dio glavne ceste i BETONGRAD
2.01.2020. ČET. – SVILNO – UZ GL. CESTU OD OB. ŽIGO DO FUĆAK, VELJAČIĆ
3.01.2020. PET. – PAŠAC – SREDNJI DIO OD ŠKOLE PREMA DOMU DO MOSTA
4.01.2020. SUB. – PAŠAC – GORNJA CESTA OD OB. FUĆAK ZLATKA DO ŠKOLE
5.01.2020. NED. – OD 11,30 ILOVIK I KAĆANI OD ZORKE VALJAN
6.01.2020. PON. – TRI KRALJA – OD 11,30 DRASTIN I MIKEJI
7.01.2020. UTO. – OD OREHOVICE I OD DOMA DO JOSIPA FUĆAK
8.01.2020. SRI. – ZASTENICE OD ŠKARONI DO TRANSFORMATORA
9.01.2020. ČET. – ZASTENICE – SELO/ srednji dio// do Z.Čargonje i PODOPORO
10.01.2020. PET. – SOBOLI I JEZERO
11.01.2020. SUB. – GROBNIK OD PLOVANIJE DO BRDAŠCA – DO OB. HLAČA M.
12.01.2020. NED. – MAJER OD OB. PERUŠIĆ – BEGONJA, DO D. JURŠEVIĆ
13.01.2020.PON. – GROBNIK OD TROJICE prema sv. Križu do ob. M. PARIS
14.01.2020. UTO. – GROBNIK OD TROJICE DO BRAJDI I cesta prema GROBLJU
15.01.2020. SRI. – PODĆUDNIĆ OD Ž. SMIRNOV DO IVANA MAVRINAC
16.01.2020. ČET. – PODĆUDNIĆ od Bruna do SELINE i ostatak Podrvnja do spomenika
17.01.2020. PET. – PODRVANJ – OD SEKE/KRENOVAC/ DO OB. PAVIĆ JOSIPA
18.01.2020. SUB. – LIŠĆEVICA I FRLANI DO MARIJE PERIĆ
20.01.2020. PON. – PODRVANJ unutarnji dio od Gumara do glavne ceste – Brdašce
21.01.2020. UTO. – UL. BRDO OD GUMARA UZ GL. CESTU I OSTATAK FRLANIComments are closed.